ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Hírek

Közmeghallgatás Kisnémediben

2017.12.20

Az Országos Atomenergia Hivatal 2017. december 14-én közmeghallgatást tartott a Kisnémedi Művelődési Házban „a püspökszilágyi RHFT kijelölt biztonsági övezetének felülvizsgálata” tárgyú hatósági eljáráshoz kapcsolódóan.

Tovább olvasom »

Az OAH benyújtotta a magyar Nemzeti Jelentést az EU tematikus szakértői felülvizsgálatához

2017.12.19

Az EU Nukleáris Biztonsági Irányelve (2014/87/EURATOM (NSD)) szerint hatévente tematikus szakértői felülvizsgálatot kell végrehajtani minden, nukleáris létesítményeket üzemeltető tagállamban. Az első ilyen felülvizsgálatra 2017-ben került sor. A felülvizsgálat során a tagállamoknak először nemzeti értékelést kell készíteniük az adott témakörben, amelyet közzé kell tenniük angolul is. A tagállamok felülvizsgálják egymás jelentéseit, továbbá a jelentésekhez bárki tehet észrevételeket és tehet fel kérdéseket. Az EU szakértőket is felkért a jelentések vizsgálatára. A felülvizsgálat eredményeit 2018 tavaszán egy konferencia keretében mutatják be a tagállamok és a felkért szakértők, majd ezekről összegző jelentés készül.

Tovább olvasom »

Pénzügyi- számviteli ügyintézőt keres az OAH

2017.12.18

Az új munkatárs feladata lesz többek között a beérkezett számlák rögzítése, átutalások elkészítése, a Magyar Államkincstárral való kapcsolattartás, valamint a főkönyvi könyvelés. Jelentkezési határidő 2018. január 20. A jelentkezési dokumentumokat az Országos Atomenergia Hivatalnak címezve, elektronikus formában az allas@haea.gov.hu címre kérjük benyújtani.

Tovább olvasom »

Új munkatársat keres az OAH a programozható rendszerek védelmi területére

2017.12.18

A felügyelői munkakörben foglalkoztatott munkatárs feladatai közé tartozik majd a nukleáris létesítmények, nukleáris és más radioaktív anyagokat használó egyéb létesítmények programozható rendszerei védelmi intézkedéseinek engedélyezése, ellenőrzése és felügyelete, valamint a hivatal információbiztonságának ellenőrzése és felügyelete.

Tovább olvasom »

Elhunyt Lengyel Zoltán, az OAH nyugalmazott főosztályvezetője

2017.12.18

Őszinte részvéttel, megrendülten tudatjuk, hogy 2017. december 17-én, életének 63. évében elhunyt Lengyel Zoltán, az Országos Atomenergia Hivatal nyugalmazott főosztályvezetője.

Tovább olvasom »

Újra névleges teljesítményen üzemel a Paksi Atomerőmű 4. blokkja

2017.12.16

2017. december 15-én beszámoltunk arról, hogy a Paksi Atomerőmű 4. blokkján a 8. generátor meghibásodás-jelzésének következtében az egyik turbina kiesett. A hiba feltárásához feszültségmentesíteni kellett a blokkhoz tartozó, villamosenergia termeléséhez szükséges berendezéseket, ezért erre az időszakra a másik turbinát is leállították. Ezt követően a 7. turbina újbóli üzembevételével felterhelték a 4. blokkot 250 MW-os teljesítményre. A szakemberek megkeresték és elhárították a hiba okát: még aznap, késő este kicseréltek egy mérésjelátalakító-alkatrészt. A javítás után elvégezték az előírt ellenőrzéseket és próbákat, majd a blokkot felterhelték névleges teljesítményre. Ehhez ismételten, rövid időre feszültségmentesítették a blokkhoz tartozó, villamosenergia termeléséhez szükséges berendezéseket.

Tovább olvasom »

Leterhelés a 4. blokkon

2017.12.15

A 4. blokkon 2017. december 15-én, 01:33-kor a generátor meghibásodása következtében az egyik turbina kiesett.

Tovább olvasom »

Hirdetmény a KKÁT 21-24. tároló kamrájára vonatkozó üzembehelyezési engedéllyel kapcsolatos, kérelemre indult eljárásban hozott döntésről

2017.12.15

Az Országos Atomenergia Hivatal döntést hozott a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft kérelmére indított, a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának (KKÁT) 21-24. tároló kamrájára vonatkozó üzembehelyezési engedélyezési eljárásban.

Tovább olvasom »

Igazgatási szünet az OAH-nál

2017.12.13

Az Országos Atomenergia Hivatal 2017. december 22-től 2018. január 1-ig – biztosítva a zavartalan ügymenetet és feladatellátást – igazgatási szünetet tart a 30/2012. (III. 7.) Kormányrendeletben foglaltaknak megfelelően.

Tovább olvasom »

Továbbra sem tisztázott a ruténiumszennyezés forrása

2017.12.12

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség november 24-i tájékoztatása szerint (korábbi összefoglalóikkal összhangban) továbbra sem állapítható meg az adatok alapján a 2017. szeptember végén, október elején mért ruténiumszennyezés forrása, azonban nem műholdról származik a szennyezés. Ezzel szemben a november 29. és december 1. között ellenőrzést végző (Roszatom kezdeményezésére felálló) tudományos vizsgálóbizottság eredménye feltételezi ezt az eshetőséget is. Az Országos Atomenergia Hivatal – a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel megegyezően – továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy jelenleg nem beazonosítható a szennyezés forrása. Mindemellett Hivatalunk kötelessége a tájékoztatás, ezért amennyiben ruténium-ügyben újabb jelentős, nukleáris szervezetek, hatóságok által közzétett vizsgálatok eredményei kerülnek nyilvánosságra, arról az OAH beszámol. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozzuk, hogy más szervezetek, bizottságok jelentései, az azokban levont következtetések és feltételezések nem tekinthetők az OAH hivatalos álláspontjának.

Tovább olvasom »

Megjelent a ruténium-szennyeződéssel foglalkozó bizottsági jelentés

2017.12.11

A Roszatom korábban bejelentette, hogy tudományos vizsgálóbizottságot állít fel a ruténium-szennyeződés lehetséges forrásának felderítésére. A bizottság november 29-től december 1-ig kiegészítő ellenőrzést végezett a majaki komplexumban, valamint a szakemberek újra elemezték a mérőállomások eredményeit. 2017. december 8-án közzétett összefoglalójukban megállapították, hogy a majaki létesítményben nem történt kibocsátás, a ruténiumszennyeződés forrására vonatkozóan pedig elképzelhetőnek tartják, hogy a légkörbe belépett, és ott megsemmisülő műhold, vagy egyes berendezései tartalmazhattak ruténium 106-os izotópot.

Tovább olvasom »

Az OAH kiemelt figyelemmel kíséri az öregedéskezelést

2017.12.11

Az utóbbi hónapokban több fórumon foglalkoztak a Paksi Atomerőmű üzemidőhosszabbításával, illetve ehhez kapcsolódóan a berendezések és az épületek öregedéskezelésével. Az Országos Atomenergia Hivatal összefoglalót készített, amelyben átfogó képet ad mindarról a hatósági munkáról, amelyet az öregedéskezeléssel kapcsolatban végez. A lakosság tájékoztatása érdekében honlapunkon is elérhetővé tettük a dokumentumot.

Tovább olvasom »