ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2019.04.02

Az Országos Atomenergia Hivatal egy felülvizsgált útmutató szövegtervezetét tette közzé nyilvános véleményezés céljából. A „Nukleáris anyagok, radioaktív sugárforrások és radioaktív hulladékok kategorizálása” című útmutató részletes útmutatást és gyakorlati példát ad a nukleáris anyagok, radioaktív sugárforrások és radioaktív hulladékok – jogtalan eltulajdonítás és szabotázs elleni fizikai védelme minimális szintjének meghatározásához szükséges – kategorizálásához.

Tovább olvasom »

Útmutató tervezet Útmutató tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2019.04.02

Az Országos Atomenergia Hivatal egy új útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. Az „Atomerőművek nyomástartó berendezéseinek és csővezetékeinek üzemeltetése és ellenőrzése” című útmutató az üzemelő atomerőmű nyomástartó berendezéseinek és csővezetékeinek üzemeltetésével és ellenőrzésével kapcsolatos ajánlásokat rögzíti, valamint útmutatást nyújt a nukleáris biztonsági szabályzatban foglalt előírások végrehajtásának módjára a nyomástartó edények, tartályok, csővezetékek és biztonsági szerelvények területén.

Tovább olvasom »

megbeszélés megbeszélés

Fehérorosz szakemberek látogattak az OAH-ba

2019.04.01

2019. március 25-29. között a fehérorosz nukleáris hatóságtól négy szakember látogatott az Országos Atomenergia Hivatalba, ketten a hatósági ellenőrzések gyakorlati tapasztalataival, a nukleáris biztonság garantálásának hazai rendszerével és szabályozásával ismerkedtek részletesebben, a másik két szakember humánerőforrás menedzsmenttel, szervezeti kérdésekkel, minőségirányítással és biztonsági kultúrával kapcsolatos ismeretekre tett szert.

Tovább olvasom »

Közmeghallgatás Pakson Közmeghallgatás Pakson

Közmeghallgatás Pakson érdeklődők nélkül

2019.03.29

Az Országos Atomenergia Hivatal az átláthatóság biztosítása érdekében – eleget téve a hazai törvényi kötelezettségeinek és a nemzetközi ajánlásoknak– minden létesítményi szintű engedélyezési eljárásnál közmeghallgatást tart, hogy a lakosság és a civil szervezetek bevonásával (a vélemények figyelembevételével, a kérdések megválaszolásával) hozza meg döntését. A Paksi Atomerőmű 1-4. blokkjai üzemeltetési engedélyének módosítására irányuló engedélyezési eljárásban, március 28-án tartott közmeghallgatáson nem jelent meg érdeklődő, így sem az Országos Atomenergia Hivatal, sem az engedélyes és a bevont szakhatóság nem kapott kérdést, illetve nem hangzott el vélemény, észrevétel.

Tovább olvasom »

IRRS IRRS

Magyarul is elérhető az OAH honlapján az utóvizsgálatról szóló végleges IRRS-jelentés

2019.03.29

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a 2018. szeptemberi IRRS-követőmisszióról szóló végleges jelentést 2019. január végén küldte meg az Országos Atomenergia Hivatalnak, amelyet akkor azonnal elérhetővé tettünk honlapunkon angolul. A lakosság tájékoztatása érdekében, a nyitott és átlátható működés jegyében az OAH gondoskodott a jelentés fordításáról és szakmai lektorálásáról. A dokumentum elérhető a hivatal honlapján.

Tovább olvasom »

megbeszélés megbeszélés

Szerb hatósági delegáció látogatása az OAH-ban

2019.03.28

2019. március 25-27. között a Szerb Sugárzásvédelmi és Nukleárisbiztonsági Igazgatóság delegációja látogatott hazánkba, Sladjan Velinov, a hatóság elnökének vezetésével. Az Országos Atomenergia Hivatalban Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes fogadta a szakértőket. A megbeszélések fő témája a nukleárisüzemanyag-gazdálkodást érintő politika és a radioaktív hulladékok kezelése volt.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Teljesítménycsökkentés volt a 3. blokkon

2019.03.25

A Paksi Atomerőmű 3. blokkján 2019. március 24-én 100 MW-ot meghaladó teljesítménycsökkentés történt. A blokk biztonsága nem volt és nincs veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs. A 30%-os teljesítménycsökkentésre a gőzfejlesztő szintszabályozó szelepének meghibásodása miatt volt szükség. A karbantartást követően a blokk újra névleges teljesítményen üzemel.

Tovább olvasom »

Kopiás Péter Rescube Robotics Kopiás Péter Rescube Robotics

Magyar robot sikere a NAÜ pályázatán

2019.03.21

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ellenőrei rendszeresen használnak kisméretű kézi optikai berendezést a pihentetőmedencében lévő kiégett üzemanyagkazetták ellenőrzésére. A NAÜ pályázati kiírása szerint ezt egy irányítható, függőlegesen stabilizálható úszórobottal szeretnék kiegészíteni és használni. A magyar megoldás sikeresen túljutott a második fordulón is, amelyet 2019 januárjában jelentett be a NAÜ a finnországi éles tesztek után. A fejlesztésben kiemelkedő szerepe van a Datastart kft. ügyvezetőjének, a Rescube Robotics-ot vezető Kopiás Péternek, aki az Országos Atomenergia Hivatal „Atomenergiáról – mindenkinek” rendezvényén is bemutatott egy különböző szenzorokkal felszerelt kutatórobotot. Most az OAH-nak adott rövid interjúban számol be a legérdekesebb részletekről.

Tovább olvasom »

Akkuyu Akkuyu

OAH-szakértők látogatása Törökországban

2019.03.19

2019. március 10-14. között az Országos Atomenergia Hivatal háromfős szakmai delegációja Törökországba látogatott, ahol megtekintették az Akkuyu atomerőmű alapozási munkálatait, valamint előadásokat hallgattak meg a hatósági munkáról, az engedélyezési folyamatokról, az alkalmazott műszaki megoldásokról. A látogatás folyamán a résztvevők tapasztalatot cserélhettek egymással, így a hatóság mellett a beruházóval, valamint a kivitelezésért felelős szakemberekkel is tárgyaltak az OAH szakértői.

Tovább olvasom »

Gyimesi Zoltán-díj Gyimesi Zoltán-díj

Gyimesi Zoltán-díjat kapott Takáts Ferenc, a TS ENERCON Kft. Ügyvezető igazgatója

2019.03.19

A Gyimesi Zoltán-díjat 2005-ben alapították az atomenergia alkalmazásának biztonsága, a nukleáris biztonság fejlesztése érdekében kifejtett eredményes és kiemelkedő munka elismerésére.

Tovább olvasom »

Forrás: www.kormany.hu Forrás: www.kormany.hu

Kiváló munkájáért miniszteri elismerést kapott az OAH három munkatársa

2019.03.19

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából, kiváló munkájáért miniszteri elismerést kapott az Országos Atomenergia Hivatal három munkatársa, Fodor Eszter koordinátor, Mészáros István és Vincze Árpád főosztályvezető.

Tovább olvasom »

OBEIT OBEIT

Szervezeti Nukleárisbaleset-elhárítási Intézkedési Terv kidolgozása és folyamatos karbantartása – megújult OBEIT 5.1 útmutató

2019.03.11

Az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Intézkedési Tervhez (OBEIT) kapcsolódó dokumentum felülvizsgálatára elsõsorban az OBEIT 2018 februárjában kiadott új, 3.0 változatának való megfelelés érdekében, az OAH által mûködtetett Felsõszintû Munkacsoport keretein belül, az OAH szakmai javaslata alapján került sor.

Tovább olvasom »