ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Hírek

OECD NEA OECD NEA

Az OECD Nemzeti Tanács jubileumi ülése

2021.05.07

2021. május 7-én a Pénzügyminisztériumban tartotta jubileumi ülését az OECD Nemzeti Tanács, amelyhez a résztvevők online is kapcsolódhattak. Az ülés kiemelt témája hazánk OECD-csatlakozása 25. évfordulójának megünneplése volt.

Tovább olvasom »

Közmeghallgatás feljegyzése Közmeghallgatás feljegyzése

Elektronikus közmeghallgatás feljegyzése a Paks II. Atomerőmű Zrt. „A paksi telephelyen létesítendő 5. és 6. atomerőművi blokkok létesítési engedély iránti kérelme” tárgyú eljáráshoz kapcsolódóan

2021.05.07

Az Országos Atomenergia Hivatal elektronikus közmeghallgatást tartott a nyilvánosság és a közigazgatási hatósági eljárás ügyfelei számára a véleményük és észrevételeik megismerése érdekében a Paks II. Atomerőmű Zrt. „A paksi telephelyen létesítendő 5. és 6. atomerőművi blokkok létesítési engedély iránti kérelme” tárgyú, OAH-2020-04607/2020 ügyszámú hatósági eljárásban. Az elektronikus közmeghallgatás során 2021. március 4. és 2021. március 18. között e-mailben küldhettek az érdeklődők kérdéseket, észrevételeket és véleményeket az ügyhöz kapcsolódóan.

Tovább olvasom »

Tematikus szakértői felülvizsgálat Tematikus szakértői felülvizsgálat

Érdekelt felek részvételének lehetősége az Európai Unió második tematikus szakértői felülvizsgálati folyamatában

2021.05.04

Civil szervezetek, szakmai szervezetek, érdekelt felek jelentkezését várják a második tematikus szakértői felülvizsgálathoz, amelynek témája a tűzvédelem.

Tovább olvasom »

Megkezdődött a Paksi Atomerőmű 1. blokkjának 2021. évi karbantartása

2021.04.30

A Paksi Atomerőmű középtávú karbantartási tervének megfelelően, a jelenlegi járványhelyzet figyelembe vétele mellett 2021. április 30-tól megkezdődött az 1. blokk 2021. évi nagykarbantartása, amely a fűtőelemek cseréjével összekötött tervszerű karbantartási tevékenységeket foglalja magában. Az Országos Atomenergia Hivatal a jogszabályi követelmények alapján folyamatosan felügyeli a blokk leállítását, indítását és a fűtőelemcserével, karbantartással kapcsolatos összes tevékenységet.

Tovább olvasom »

Osztrák-magyar online kétoldalú találkozó Osztrák-magyar online kétoldalú találkozó

Osztrák-magyar online kétoldalú találkozó

2021.04.29

A járványhelyzet miatt 2020 ősze helyett 2021. április 27-ére halasztott, 26. osztrák-magyar kétoldalú találkozó ezúttal rendhagyó módon, online került megrendezésre az osztrák fél szervezésében. A felek a szokásostól eltérően a találkozó előtt megküldték egymásnak tájékoztató előadásaikat. A kétoldalú rendezvényen már csak az ezekkel kapcsolatos kérdések, megjegyzések, illetve válaszok hangzottak el.

Tovább olvasom »

OAH OAH

Lemondott Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója

2021.04.29

2021. április 29-i hatállyal lemondott Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója. Lemondását Miniszterelnök úr elfogadta. Feladatkörét az OAH Szervezeti és Működési Szabályzata szerint Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes látja el. A hivatal működése folyamatos és zavartalan.

Tovább olvasom »

WENRA WENRA

A WENRA online tartotta tavaszi plenáris ülését

2021.04.27

2021. április 13-14. között online került sor a Nyugat-európai Nukleáris Hatóságok Szövetségének (WENRA) tavaszi plenáris ülésére. Az ülésen tárgyalták az európai uniós országok 2. tematikus szakértői felülvizsgálata (TPR) folyamatában a WENRA feladatainak részleteit, elfogadták a munkacsoportok beszámolóit, valamint a jövőbeli tagságokat illetően megállapodás született, hogy alapvetően nem kívánják bővíteni a tagok számát.

Tovább olvasom »

Forrás: https://chnpp.gov.ua/nbk/index.html Forrás: 
https://chnpp.gov.ua/nbk/index.html

35 éve történt a csernobili atomerőmű-baleset

2021.04.26

Az 1986-os csernobili atomerőmű-baleset a legsúlyosabb volt a nukleáris ipar történetében, amelynek során hatalmas mennyiségű radioaktív anyag jutott a környezetbe. Azóta számos tanulmány és elemzés született, a tanulságok továbbra is meghatározók a nukleáris ipar számára. A nukleáris biztonsági követelmények jelentősen szigorodtak, illetve folyamatosan változtak, érvényesítve a technológiai fejlődés eredményeit, mindezt annak érdekében, hogy elkerülhetők legyenek a hasonló balesetek.

Tovább olvasom »

OECD NEA OECD NEA

Online ülést tartott az OECD NEA irányítótestülete

2021.04.21

2021. április 15-16-án online tartotta 141. ülését az OECD Nukleáris Energia Ügynökségének irányítótestülete. Legfontosabb napirendi pontként tárgyalták a szervezet 2021-2022-es költségvetését, amelynek elfogadásához további egyeztetésekre lesz szükség.

Tovább olvasom »

OECD NEA kiadvány OECD NEA kiadvány

Megjelent az OECD NEA éves kiadványa a nukleáris terület legfontosabb adataival

2021.04.16

Az OECD Nukleáris Energia Ügynöksége 2021 áprilisában tette közzé a 2020-ra vonatkozó kiadványát, amelyben megtalálhatók az OECD tagországai nukleáris területének legfontosabb adatai, emellett az egyes országokról is számos információt tartalmaz.

Tovább olvasom »

Forrás: www.pixabay.com Forrás: www.pixabay.com

2020-ban senkinek nem haladta meg a foglalkozási sugárterhelése az éves korlátot

2021.04.12

Az OAH rendszeresen ellenőrzi az ionizáló sugárzás fokozott kockákatának kitett munkavállalók foglalkozási sugárterhelését, amelyről személyekre lebontott, országos szintű hatósági nyilvántartást vezet. 2020-ban egyetlen munkavállaló sugárterhelése sem haladta meg a jogszabályban rögzített foglalkozási sugárterhelés éves korlátját. Ez egyrészt köszönhető annak, hogy az engedélyesek a hatósági követelményeknek megfelelően látták el tevékenységeiket, másrészt ezzel párhuzamosan a hatósági felügyelet is jól működött.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Tervezett karbantartás a Paksi Atomerőmű 4. blokkján

2021.04.11

2021. április 12-én hajnalban megkezdődik a Paksi Atomerőmű 4. blokkjához tartozó villamos berendezés szénkefecseréje. A karbantartás ideje alatt a blokk 50 %-os teljesítménnyel üzemel. A blokk biztonsága nincsen veszélyeztetve, a tevékenységnek környezetre gyakorolt hatása nincs. A karbantartás a szabályok betartásával, a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve zajlik. Az érintett blokkot a vonatkozó ütemterv szerint még aznap este visszaállítják névleges teljesítményre.

Tovább olvasom »