ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

NAÜ-tájékoztatás NAÜ-tájékoztatás

NAÜ-tájékoztatás az április 7-i dróntámadásról: a Zaporizzsjai Atomerőműben nincs jele a nukleáris biztonsági rendszerek károsodásának

2024.04.08

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tájékoztatása szerint 2024. április 7-én legalább egy, de feltételezések alapján lehetséges, hogy akár több drón is elérte az ukrán Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) 6-os blokkjának épületét. Az elsődleges vizsgálatok alapján nincs jele a kritikus nukleáris biztonsági vagy védelmi rendszerek károsodásának.

Tovább olvasom »

Biztosítéki Fórum Biztosítéki Fórum

2024. évi Biztosítéki Fórum az OAH-ban: fókuszban az uniós szabályozás módosításai

2024.04.03

Az OAH a hazai nukleáris létesítmények és szervezetek biztosítékokért felelős vezetőinek és munkatársainak részvételével 2014 óta évente tart Biztosítéki Fórumot. A rendezvény célja a nukleáris biztosítékokkal összefüggő legfontosabb események, tapasztalatok összegzése, valamint az, hogy rendszeres szakmai fórumot biztosítson a nukleáris energia békés célú alkalmazásának felügyelete mellett elkötelezett szakemberek számára. Az idei találkozóra 2024. március 20-án került sor az OAH székházában.

Tovább olvasom »

ELFT Sugárvédelmi Szakosztályának vezetőségi ülése ELFT Sugárvédelmi Szakosztályának vezetőségi ülése

ELFT Sugárvédelmi Szakosztályának vezetőségi ülése az OAH-ban: rendezvény- és képzési tematika volt a megbeszélések középpontjában

2024.04.02

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat (ELFT) Sugárvédelmi Szakosztályának vezetősége kéthavonta ülésezik; soron következő megbeszélésüket március 27-én tartották az OAH székházában, az OAH részéről Déri Zsolt és Katona Tünde vezetőségi tagok részvételével. Az ülés legfontosabb témájaként szerepelt az április 16-18. között, Szegeden megrendezésre kerülő XLIX. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam tematikájának összeállítása; döntés született a bejelentett előadások alapján készülő programról, a szekció elnökökről és más operatív jellegű feladatokról. Az áprilisi rendezvény kiemelten foglalkozik a radioaktív hulladékok hatósági felügyelet alól történő felszabadításának témakörével, valamint bemutatják a „Sugárvédelem a gyakorlatban” című frissen elkészült szakkönyvet.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2024.04.02

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság kérelmére indult, a Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokk létesítéséhez szükséges Acél és betonacél szerelő üzem (UXD) Acél szerelvények összeszerelési és raktározási területe (6.3) építési engedélyezési eljárásában. Az eljárás a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartására irányuló és az azzal kapcsolatos beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról szóló 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Teljesítménycsökkenés a Paksi Atomerőmű 2. és 3. blokkján

2024.03.31

2024. március 31-én, 9:30 és 16:00 óra között az MVM Paksi Atomerőmű 2. és 3. blokkja 50-150 MW menetrend szerinti leterhelésben vett részt a rendszerirányító (MAVIR) kérésére. Ezt követően a blokkokat visszaterhelték a névleges teljesítményre. A blokkok biztonsága nem volt veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Hatósági Fórum Hatósági Fórum

Sugárvédelmi képzésekkel és továbbképzésekkel kapcsolatos hatósági fórumot tartott az OAH

2024.03.29

Az Országos Atomenergia Hivatal március 21-én sugárvédelmi képzésekkel kapcsolatos hatósági fórumot szervezett a sugárvédelmi képzésekre és továbbképzésekre engedéllyel rendelkező szervezőknek. A jövőre tekintve fontos célként fogalmazódott meg, hogy a képzések kötelezően előírt tematikájának, a vizsgakövetelményekkel és az egyes szakirányoknak megfelelő speciális ismeretek oktatására olyan új, átdolgozott rendszer szülessen, amely jobban illeszkedő sugárvédelmi képzéseket biztosít az érintett munkavállalók számára feladataik elvégzéséhez.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Teljesítménycsökkenés a Paksi Atomerőmű 2. blokkján

2024.03.25

2024. március 25-én délelőtt az MVM Paksi Atomerőmű 2. blokkja egyik tápszivattyújának üzemképtelensége miatt 100 MW-tal leterhelték a blokkot. A szakemberek a hiba elhárítását megkezdték, és a javítást követően a blokkot visszaterhelik névleges teljesítményre. A blokk biztonsága nem volt veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Teljesítménycsökkenés a Paksi Atomerőmű 2. és 3. blokkján

2024.03.25

2024. március 24-én, 12 és 15:15 óra között az MVM Paksi Atomerőmű 2. és 3. blokkja 50-50 MW menetrend szerinti leterhelésben vett részt a rendszerirányító (MAVIR) kérésére.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Automatikus védelmi működés a Paksi Atomerőmű 1. blokkján

2024.03.25

2024. március 25-én délelőtt az MVM Paksi Atomerőmű 1. blokkján automatikus védelmi működés következtében a reaktor leállt. A blokk biztonsága nem volt veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs. A szakemberek dolgoznak a hiba pontos okának feltárásán.

Tovább olvasom »

ENSREG ENSREG

Az ENSREG 54. plenáris ülése

2024.03.25

2024. március 20-án került sor az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportjának (ENSREG) soron következő plenáris ülésére Brüsszelben, ahol kiemelt napirendi pontként szerepelt az Első Nukleáris Csúcstalálkozóhoz kapcsolódó ENSREG-nyilatkozat elfogadása. A rendezvényen Rétfalvi Eszter felügyeleti igazgató képviselte az Országos Atomenergia Hivatalt.

Tovább olvasom »

MSZT-IQNET MSZT-IQNET

Sikeresen vizsgázott az OAH integrált irányítási rendszere

2024.03.21

A Magyar Szabványügyi Testület 2024. február 5-7. között hajtotta végre az Országos Atomenergia Hivatal integrált irányítási rendszerének okirat-megújító tanúsító auditját. Az OAH teljesítette az MSZ EN ISO 9001:2015 szabvány, valamint a vonatkozó jogszabályok és a saját belső szabályozók által előírt követelményeket, így a hivatal irányítási rendszere újra megkapta az ISO-szabvány szerinti tanúsítást. A Magyar Szabványügyi Testület egyúttal aranyoklevelet adományozott az OAH-nak integrált irányítási rendszerével kapcsolatos elkötelezettségének elismeréseként.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Samsung SDI Magyarország Gyártó és Értékesítő Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2024.03.21

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Samsung SDI Magyarország Gyártó és Értékesítő Zrt. kérelmére indult, D-szintű fizikai védelmet igénylő radioaktív sugárforrások alkalmazásához és tárolásához szükséges fizikai védelmi rendszer engedélyének kiadására irányuló eljárásban. Az eljárás a kormány 114/2016. (VI.1.) Korm. rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »