ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Interjú Chris Dijkens EPREV-misszóvezetővel

2016.06.22

Chris Dijkens, független szakértővel, az EPREV-misszió vezetőjével az első héten szerzett tapasztalataikról beszélgettünk.

Tovább olvasom »

Sajtótájékoztató: Felkészült Magyarország a nukleáris veszélyhelyzetekre?

2016.06.21

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, az Országos Atomenergia Hivatal és a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2016. június 24-én (pénteken) 10.30 órai kezdettel közös sajtótájékoztatót tart a teljes magyar nukleárisbaleset-elhárítási rendszert felülvizsgáló kéthetes EPREV-misszió eredményeiről. Helyszín: OAH-székház, 1036 Budapest, Fényes Adolf u. 4. A sajtótájékoztatót Juan Carlos Lentijo főigazgató-helyettes (NAÜ), Fichtinger Gyula főigazgató (OAH), Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, főigazgató-helyettes (BM OKF), és Chris Dijkens misszióvezető (igazgató, Infrastruktúráért és környezetvédelemért felelős minisztérium, Hollandia) tartja.

Tovább olvasom »

Befejeződött a Paksi Atomerőmű 1. blokkjának éves karbantartása

2016.06.20

A Paksi Atomerőműben a héten befejezték a 1. blokk esedékes, éves karbantartását. Az üzemeltető szakemberek felterhelték a blokkot.

Tovább olvasom »

Többéves felkészülést követően ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét a kéthetes EPREV-misszió

2016.06.14

A nyitóértekezlet hazai résztvevői eredményes és hasznos munkát, a fejlődési lehetőségek feltárását várják a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által szervezett, a magyar nukleárisveszélyhelyzet-kezelési rendszert átvilágító missziótól, és bíznak abban, hogy minél több, nemzetközileg is hasznosítható jó gyakorlatra mutatnak rá a külföldi szakemberek.

Tovább olvasom »

Forrás: BM OKF Forrás: BM OKF

Megkezdődött hazánk nukleáris veszélyhelyzeti felkészültségének nemzetközi felülvizsgálata

2016.06.13

2016. június 13-án a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságán (BM OKF) tartott hivatalos nyitóértekezlettel megkezdte munkáját a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szervezésében Budapestre érkezett kilencfős, elismert külföldi szakértőkből álló delegáció, hogy felülvizsgálja hazánk nukleáris veszélyhelyzeti felkészültségét. A kéthetes EPREV-misszió (Emergency Preparedness Review Service) során áttekintik a magyarországi jogi szabályozást, látogatásokat tesznek az összes hazai nukleáris és radioaktívhulladék-tároló létesítményben, valamint néhány sugárforrást használó intézményben, és számos interjút készítenek a nukleárisbaleset-elhárításban, illetve a veszélyhelyzet-kezelésben részt vevő szervezetek munkatársaival. A misszió végén a szakértők jelentést készítenek a felülvizsgálat eredményéről, amelyben a javaslatok és ajánlások mellett a jó gyakorlatokat is rögzítik, így a hazai tudás és tapasztalat nemzetközi szinten is hasznosulhat majd. A kéthetes misszió koordinálásával összefüggő feladatokat az Országos Atomenergia Hivatal, valamint a BM OKF szoros együttműködésben látja el.

Tovább olvasom »

Sugárvédelmi képzésekkel és továbbképzésekkel kapcsolatos hatósági fórum

2016.06.10

Az Országos Atomenergia Hivatal 2016. június 2-án hatósági fórumot tartott a sugárvédelmi képzések és továbbképzések szervezésében és lebonyolításában érintett szakértők számára. A rendezvényen 47 képzésszervező, oktató és vizsgaelnök vett részt. Az OAH részéről Balczó Béla osztályvezető és Vincze Árpád főosztályvezető válaszolt a sugárvédelmi oktatással és vizsgázatással, valamint ezek hatósági felügyeletével kapcsolatos tapasztalatokat érintő kérdésekre és felvetésekre.

Tovább olvasom »

Finn-magyar hatósági megbeszélések az új atomerőművi blokkokról

2016.06.08

2016. május 30. és június 1. között a finn nukleáris hatóság szakembereit fogadta az Országos Atomenergia Hivatal. A megbeszéléseken az új blokkok létesítéséhez kapcsolódó hatósági felügyeleti tevékenység tapasztalatait vitatták meg a résztvevők.

Tovább olvasom »

Kéthetes képzés iráni és szlovák szakembereknek

2016.06.08

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ösztöndíjas programjának keretében az Országos Atomenergia Hivatal két iráni és egy szlovák nukleáris hatósági felügyelőt fogadott 2016. május 27. és június 3. között. A képzés során a szakemberek ellátogattak a Paksi Atomerőműbe is.

Tovább olvasom »

Új útmutató az OAH honlapján: Atomerőművek berendezéseinek hegesztése

2016.06.07

Az útmutató ajánlásokat tartalmaz az atomerőművi berendezések hegesztésére vonatkozó előírások teljesítésének (az OAH által lehetségesnek tartott) módjára vonatkozóan.

Tovább olvasom »

Hatósági műszaki referenst keres az OAH

2016.06.03

Az új munkatárs feladata lesz az Országos Atomenergia Hivatal műszaki megalapozó tevékenységének koordinálása, valamint a hivatal Műszaki Főosztályának tevékenységéhez kapcsolódó adminisztratív feladatok ellátása. Jelentkezési határidő: 2016. június 15.

Tovább olvasom »

Új útmutató az OAH honlapján: Radioaktívhulladék-tárolók irányítási rendszerei

2016.06.01

Az útmutató ajánlásokat fogalmaz meg radioaktívhulladék-tároló irányítási rendszerének kidolgozására, működtetésére és fejlesztésére.

Tovább olvasom »

Osztrák-magyar kétoldalú találkozó az új atomerőművi blokkokkal kapcsolatban

2016.05.25

A tavaly októberben megrendezett szokásos, éves kétoldalú találkozót követően Ausztria még számos kérdést tett fel hazánknak a tervezett két új atomerőművi blokkal kapcsolatban, ezért a felek az októberi találkozó folytatásaként újabb kétoldalú megbeszélést tartottak, amelyre 2016. május 19-én került sor.

Tovább olvasom »