ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Milyen befolyással van a Duna vízhőmérséklete a Paksi Atomerőmű működésére?

2018.08.28

Az elmúlt napokban számos cikkben foglalkoztak a Duna magas hőmérsékletével összefüggésben a Paksi Atomerőmű működésével. Ehhez kapcsolódóan az Országos Atomenergia Hivatal készített egy rövid összeállítást a lakosság tájékoztatása céljából.


A Paksi Atomerőmű blokkjainak hűtése a Duna vizének felhasználásával történik, szigorú előírások és hatósági felügyelet mellett.

Milyen szabályokat kell betartania a Paksi Atomerőműnek?

A legfőbb szabály, hogy a melegvízcsatornából a Dunába visszaömlő víz hőmérséklete (a beömlés helyétől, az úgynevezett bukógáttól számított 500 méterre lévő szelvény bármely pontján, a melegvízcsóvában) nem haladhatja meg a 30 Celsius fokot (a korlát meghatározásakor több tényezőt kell figyelembe venni: pl. a folyó sebessége, vízmennyisége, élővilága). Ennek a korlátnak megfelelt a Paksi Atomerőmű. Amennyiben a Duna hőmérséklete a hidegvíz csatornánál (ez vezeti a Duna vizét az erőműbe) meghaladja a 25 Celsius fokot, akkor az erőmű személyzete fokozott ellenőrzést végez az 500 méterre lévő szelvényben. A 30 Celsius fokos korlát elérése előtt (megelőző intézkedésként) az erőmű teljesítményét csökkenthetik. A hőmérsékletkorlát elérésekor az erőmű villamos teljesítményét a kezelési utasítások szerint 20 MW-tal kötelező csökkenteni.

Milyen lehetőségek vannak, ha mégis magasabb hőmérsékletet mérnek a megengedettnél?

Amennyiben a 30 Celsius fokot meghaladja a (fentiekben részletezett módon mért) vízhőmérséklet, a hőmérsékletkorlát túllépésének mértékében - 0,1 Celsius fokonként 20 MW-tal – tovább kell csökkenteni teljesítményt, ami szükség esetén, hosszabb távon akár egy-egy blokk leállításához is vezethet.

Hogyan ellenőrzi az OAH a szabályok betartását? Mit tehet a hatóság?

Az OAH folyamatosan megkapja a mérések adatait, nem csak az erőműtől, hanem a vízügyi hatóságoktól is. Ezek alapján a hivatal meg tudja ítélni a szükséges lépéseket. Amennyiben a Paksi Atomerőmű nem intézkedik, a hatóság kötelezi rá.

A Duna vízhőmérsékletének korlátait minden esetben a környezetvédelmi hatóság határozza meg, az Országos Atomenergia Hivatal a korlátok betartását célzó, a Paksi Atomerőmű működésére vonatkozó szabályzatok végrehajtását ellenőrzi. A vízhőmérsékletre vonatkozó korlátok túllépése miatt az eddigiekben hatósági beavatkozásra nem volt szükség.Facebook megosztás