ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Terven felüli karbantartás befejezése a Paksi Atomerőmű 3. blokkján

2018.08.25
Erőmű Erőmű

Az erősáramú villamosmotor cseréjét követően a blokk elérte a 100%-os teljesítményt.


A korábbi hírünkben tájékoztatást adtunk arról, hogy a Paksi Atomerőmű 3. blokkját terven felüli karbantartáshoz leterhelték 2018. augusztus 14-én. A blokk leállításának oka egy erősáramú villamosmotor-meghibásodása volt, amelyet tervezett, időszakos teszt során észleltek. A javítás nem volt elvégezhető 24 óra alatt, ezért az előírásoknak megfelelően a 3. blokkot a leállítást követően lehűtötték.
Az atomerőmű kérelmére az OAH átalakítási engedélyt adott a motor cseréjére és az üzembehelyezési próbák elvégzésére. Ennek birtokában a rendelkezésre álló tartalékmotort beépítették. A tartalékberendezést a beépítés előtt átvizsgálták és ellenőrizték, illetve 24 órás járatással győződtek meg a megfelelő működőképességről. A járatást követően elvégezték a blokk indításához szükséges ellenőrzéseket és működési próbákat . A próbákat követően a blokkot felfűtötték, a reaktorberendezést teljesítményre hozták, majd turbina-generátor gépegységet hálózatra kapcsolták. A blokkot felterhelték és ismét 100%-os névleges teljesítményen üzemeltetik.

A végrehajtott leterhelés és a javítás során a reaktor hűtése, a nukleáris biztonság biztosított volt, a személyzet az előírások betartásával, a kezelési utasításokban foglaltaknak megfelelően végezte a munkáját.

Az OAH figyelemmel kísérte a teljes javítási műveletet, ügyelt az érvényes nukleáris biztonsági szabályok, az üzemeltetési feltétlek és korlátok folyamatos betartására, valamint ellenőrzéseket hajtott végre. A motor meghibásodásának okát az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vizsgálja és a vizsgálat eredményéről az Országos Atomenergia Hivatalt tájékoztatni fogja.Facebook megosztás