ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Közlemény sugárforrással kapcsolatos rendkívüli eseményről

2021.09.14
Közlemény Közlemény

2021. május 23-án egy kazinbarcikai iparterületen végzett radiográfiai hegesztési varratvizsgálat befejezése után a vizsgálatban alkalmazott berendezés megvezető szerkezetében a radioaktív sugárforrás elakadt. A radiográfusok a vonatkozó magyar szabvány műszaki előírásai és a munkahelyi sugárvédelmi szabályzat szerint jártak el, de a radioaktív sugárforrás tárolókonténerbe helyezéséhez a radiográfiai eszköz szervizelését végző vállalkozást és az Országos Sugárgészégügyi Készenléti Szolgálatot is be kellett vonni.

Az INES 1-es minősítésű esemény semmilyen egészségügyi és környezeti kockázatot nem jelentett. Az esemény csekély jelentőségű volt, ezért az OAH részéről azonnali hatósági beavatkozásra nem volt szükség, az eset értékelésére a rendelkezésre álló határidőknek megfelelően került sor.


Az eseménnyel kapcsolatos bővebb tájékoztatást itt érheti el, az INES-skálával (Nemzetközi Nukleáris és Radiológiai Esemény Skála) kapcsolatban pedig ide kattintva olvashat bővebb információt.Facebook megosztás

Kapcsolódó dokumentumok