ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Nemzetközi jelentés a kiégett fűtőelemekről és radioaktív hulladékokról

2022.03.21
Jelentés Jelentés

A Nemzetközti Atomenergia Ügynökség honlapján elérhető az a jelentés, amely az egyes nemzeti jelentések alapján globális áttekintést nyújt a kiégett fűtőelemek és radioaktív hulladékok kezelésére vonatkozó programok, leltárak, jelenlegi gyakorlatok, technológiák és trendek helyzetéről, továbbá információkat tartalmaz a kiégett fűtőelemek és a radioaktív hulladékok kezelésére vonatkozó nemzeti intézkedésekről. A dokumentum a hulladékok és kiégett fűtőelemek jelenlegi mennyiségének rögzítése mellett számot ad azok jövőbeli becsült értékeiről is.


A jelentés összeállítására létrehozott program 2013 végén indult el nemzetközi szervezetek szoros együttműködésével (NAÜ, Európai Bizottság, OECD-NEA, World Nuclear Association) – amiben az OAH is kezdetektől aktívan részt vállal. Elsődleges célja, hogy globális helyzetelemzés és értékelés segítségével bemutassa a nemzetközi közösségnek, hogy a radioaktív hulladékok és kiégett fűtőelemek mennyisége és minőségi paraméterei ismertek és ezen anyagok hosszú távú, biztonságos kezelésére a nemzetközileg elismert technikai megoldások már rendelkezésre állnak.

A 2018-as első jelentés után most 2022 januárjában megjelent a második összefoglaló jelentés is, amelynek jelentősége, hogy a frissített információk összefoglalása mellett már tartalmaz bizonyos trendeket, értékeléseket is.

A második jelentést (angol nyelven) ide kattintva érheti el.Facebook megosztás