ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Megkezdődött az Előzetes Biztonsági Tájékoztató értékelése

2015.11.06

Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. Előzetes Biztonsági Tájékozatót (EBT) nyújtott be az Országos Atomenergia Hivatalhoz. A közel 10000 oldalas dokumentáció feldolgozását az OAH szakemberei egy 11 hónapos munkaprogram keretében megkezdték.


Az EBT benyújtásának és értékelésének jogszabályi alapját az atomenergiáról szóló törvény biztosítja. Ennek értelmében a nukleáris létesítmény létesítési engedélyezési eljárásának tervezett megindítását megelőzően, a nukleáris létesítmény engedélyese Előzetes Biztonsági Tájékoztató benyújtásával tájékoztathatja az atomenergia-felügyeleti szervet a tervezett nukleáris létesítmény biztonsági követelményeknek való előzetes megfeleléséről.

Az EBT célja atomerőművek esetében, hogy az Országos Atomenergia Hivatal megfelelő terjedelmű felkészülési információhoz jusson a tervezett atomerőmű biztonsági követelményeknek való előzetes megfelelése tekintetében. Az EBT-ben a tervezett atomerőművel azonos típusú, üzemelő vagy létesítés alatt álló blokkra vonatkozó információkat felhasználva kell bemutatni a blokktípus hazai követelményeknek való előzetes megfelelését, illetve az azoktól való esetleges eltéréseket.

Az OAH-hoz benyújtott EBT általános anyag, a hazai új atomerőművi blokkokkal kapcsolatos telephely-specifikus tervezési megoldásokat még nem tartalmazza.

Az engedélyes az EBT benyújtását követően legkorábban 12 hónap elteltével nyújthat be létesítési engedély iránt kérelmet, hogy megfelelő idő álljon a hatóság rendelkezésére a tájékoztató anyag megismerésére. A létesítési engedélykérelem ügyintézési ideje 12 hónap, amely 3 hónappal meghosszabbítható.

Az EBT értékelése nem minősül hatósági engedélyezési eljárásnak. Alapvetően azt a célt szolgálja, hogy a hatóság megismerhesse a tervezett blokktípus főbb technológiai jellemzőit és műszaki megoldásait, fel tudja mérni, hogy a blokk a hazai biztonsági követelményrendszernek megfelel-e, és ezzel fel tudjon készülni a létesítési engedély iránti kérelem elbírálására.Facebook megosztás