ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Miniszteri konferencia és Atomexpo Szentpéterváron

2013.07.02

2013. június 27-29. között az oroszországi Szentpétervár adott otthont a nukleáris iparág egyik legjelentősebb idei rendezvényének. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, valamint a Gazdasági és Együttműködési Fejlesztési Szervezet (OECD) által közösen szervezett „Az atomenergia a 21. században” elnevezésű nemzetközi miniszteri konferenciával párhuzamosan sor került az Atomexpóra is, amely a Roszatom évente megrendezésre kerülő szakmai fóruma. Több mint 80 országból közel hatszáz vendég, illetve hatvan miniszter (miniszteri rangú tisztségviselő) vett részt az eseményen. Az Országos Atomenergia Hivatalt dr. Horváth Kristóf főigazgató-helyettes képviselte.


Az „Atomenergia a 21. században” konferencián a magyar delegáció vezetője, Kovács Pál ismertette a magyar hozzászólást. A nemzeti hozzászólások mellett a konferencián négy aktuális témakör szerint alakították a párbeszédet:

  • energia és környezet;
  • nukleáris biztonság és megbízhatóság nemzetközi együttműködés révén;
  • infrastruktúra-, technológia- és szervezetfejlesztés;
  • a fenntartható és innovatív technológiák fejlődésének hajtóereje.
A részt vevő országok magas rangú képviselői nemzeti felszólalásokban röviden bemutatták a nukleáris energia alkalmazása kapcsán elért eredményeiket és jövőbeni terveiket, hangsúlyozták a nukleáris létesítmények biztonságának és védettségének jelentőségét; többen kitértek a nukleáris energia kizárólag békés célú alkalmazására vonatkozó garanciák fontosságára is. A Roszatom felkérésére dr. Horváth Kristóf részt vett a nukleáris ipar fejlesztését célzó integrált megközelítés témájában tartott nyilvános vitán az Atomexpón, ahol kérdésre beszámolt a hazai bővítés szakmai hátteréről, a hatóság szerepéről egy új blokk engedélyezése során, valamint azokról a lépésekről, amiket az Országos Atomenergia Hivatal és a magyar kormányzat tett az új blokk engedélyezésére és felügyeletére való hatósági felkészülés érdekében. A vitafórum után interjút adott a www.nuclear.ru internetes újságnak, valamint a Reuters újságírójának.Facebook megosztás