ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

NRC igazgató látogatása Magyarországon

2013.06.26

Európai látogatásuk részeként 2013. június 23-25 között hazánkat is felkereste az amerikai nukleáris hatóság (US NRC) két munkatársa, Catherine Haney igazgató és Shawn Rochelle Smith nemzetközi program koordinátor. Az Országos Atomenergia Hivatalnál Fichtinger Gyula főigazgató fogadta a vendégeket.


Az OAH - az amerikai hatóság munkatársainak előzetes kérése alapján - elsősorban a radioaktív hulladékok tárolásával kapcsolatos magyarországi programot állított össze. Ennek keretében az NRC szakértői meglátogatták a paksi Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolóját, valamint a bátaapáti Nemzeti Radioaktív Hulladék-tárolót. Az Országos Atomenergia Hivatalnál Fichtinger Gyula főigazgató fogadta a vendégeket, majd Lázár István, az OAH KNPA (Központi Nukleáris Pénzügyi Alap) koordinátora a radioaktív hulladékok magyarországi kezelésről és annak finanszírozásáról tartott előadást. Vincze Árpád főosztályvezető a hazai nukleáris biztosítéki rendszerről, Stefánka Zsolt osztályvezető a nukleáris védettség hatósági szabályozásról adott áttekintést. Ezt követően Zsoldos Jenő, az OAH műszaki főtanácsadója a nukleáris üzemanyagok magyarországi felhasználásáról tájékoztatta az NRC munkatársait.

Catherine Haney igazgató megköszönve a színvonalas szakmai programot elmondta: a látogatás igen hasznos volt számukra, a magyarországi radioaktív hulladék-tárolók rendezettsége és átlátható működése pedig példaértékű.Facebook megosztás