ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Megkezdődött a NAÜ ARTEMIS-missziója

2022.03.22
NAÜ ARTEMIS-misszió NAÜ ARTEMIS-misszió

2022. március 21-től kezdődően 9 napon keresztül vizsgálja a kiégett fűtőelemek és radioaktív hulladékok kezelésére kialakított hazai rendszert a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség koordinálásával hat külföldi szakemberből álló nemzetközi szakértői csoport.


A hivatalos megnyitón Kádár Andrea Beatrix, az Országos Atomenergia Hivatal elnöke mindenekelőtt köszönetét fejezte ki a delegáció tagjainak a pandémia okozta helyzetben az ARTEMIS-misszió átütemezése terén tanúsított rugalmas hozzáállásért. Ezt követően ismertette az Országos Atomenergia Hivatal hatékonyabb feladatellátását célzó jogszabályi változásokat. Külön kiemelte, hogy az OAH mindig is nagyra értékelte a NAÜ nemzeti jogszabályok és gyakorlatok felülvizsgálatát célzó misszióinak hozzáadott értékét a nukleáris szakma különböző területein.

A NAÜ részéről Andrey Guskov rövid bevezetőjében kiemelte, hogy Magyarország jelentős tapasztalattal rendelkezik a kiégett fűtőelem és radioaktívhulladék-kezelés terén, és a NAÜ nagyra értékeli a magyar szakértők munkáját, amely jelentős hozzáadott értéket képvisel a NAÜ szakmai szervezeteiben végzett tevékenységekben.

A szakértői csoport vezetője, David Ulfbeck megjegyezte, hogy Magyarország elismerésre méltó lépéseket tesz a kiégett fűtőelem és radioaktívhulladék-kezelés hatékonyságának növelése érdekében. Elmondta, hogy a misszió tagjai az előzetes önértékelés anyaga, illetve a magyar szakértőkkel folytatott tapasztalatcsere és konstruktív párbeszéd útján kívánják megfogalmazni szakértői véleményüket.

Az ARTEMIS-misszióról szóló korábbi cikkünket itt olvashatja.Facebook megosztás