ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Osztrák-magyar kétoldalú találkozó: élénk párbeszéd az új blokkokról

2015.10.16

2015. október 12-13-án az Országos Atomenergia Hivatal adott otthont az évente megrendezésre kerülő kétoldalú osztrák-magyar találkozónak. A közel negyven fő részvételével zajló megbeszélések során a felek kölcsönösen tájékoztatták egymást az elmúlt egy év legfontosabb változásairól, a szervezetek előtt álló kihívásokról, valamint az elért eredményekről és fejlesztésekről. Élénk érdeklődést kiváltó téma volt a Paksi Atomerőmű blokkjainak 15 hónapos üzemeltetési ciklusra való átállása, az új blokkok építésének jelenlegi állása, a veszélyhelyzet-kezelés, a radioaktív hulladék-kezelés, valamint a 2015 májusában lezajlott IRRS-misszió eredményei.


A huszonegyedik alkalommal megtartott kétoldalú találkozón a magyar delegációt Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója vezette. A hazai küldöttségben helyet kaptak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., a Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt., a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft., az Országos Közegészségügyi Központ, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az Országos Meteorológiai Szolgálat képviselői is.

Az osztrák külügyminisztérium főosztályvezetője, Anton Kozusnik által vezetett delegációban a tartományi képviselők mellett az ülésen részt vettek a mezőgazdasági, erdőgazdálkodási, környezetvédelmi és vízügyi minisztérium, a tudományos, kutatási és gazdasági minisztérium, valamint az egészségügyi minisztérium és a belügyminisztérium szakértői is.

Megnyitóbeszédében Fichtinger Gyula elmondta: a kétoldalú találkozó jó lehetőséget biztosít arra, hogy mind az osztrák, mind a magyar fél részletes tájékoztatást adjon az atomenergia felhasználásához kapcsolódó összes témáról az átláthatóság jegyében. A főigazgató reményét fejezte ki, hogy minden, a megbeszélésen felmerülő kérdésre sikerül megnyugtató választ adni.

A felek kölcsönösen beszámoltak egymásnak az elmúlt év eseményeiről, amelyek az atomenergia felhasználása terén országaikban történtek.

Az OAH részéről Vincze Árpád és Petőfi Gábor főosztályvezetők a 2015. évi jogszabályváltozásokról, illetve a hivatal ehhez kapcsolódó szervezeti változásairól, létszámbővítéséről szólva elmondták: az OAH hatékony hivatali struktúrával kíván megfelelni az új feladatok jelentette kihívásoknak. Az üzemidő-hosszabbítás, az új paksi blokkok engedélyezése, a Célzott Biztonsági Felülvizsgálatból adódó hatósági feladatok ellátása, továbbá a Hivatalhoz delegált új feladatok, valamint az ezekre való felkészülés kiemelt figyelmet és erőfeszítést igényel a hivatal részéről.

Élénk érdeklődést váltott ki osztrák részről a paksi blokkok 15 hónapos üzemeltetési ciklusra való átállása, amelyről Czibula Mihály, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. projektvezetője tartott előadást. Elmondta, hogy bár új módszerről van szó, az átállás nem érinti kedvezőtlenül a biztonságot.

Szintén kiemelt figyelmet kapott az új atomerőművi blokkok magyarországi építése. Az MVM Paks II Atomerőmű Fejlesztő Zrt. részéről Horváth Miklós törzskari igazgató az új blokkok tervezett beruházásához kapcsolódó aktuális információkat ismertette. Az osztrák fél itt a környezetvédelmi eljárás és a telephely-engedélyezési eljárás közötti kapcsolatról, valamint a régi és az új blokkok együttes működéséről, továbbá a környezeti hatásokról tett fel kérdéseket.

Osztrák előadás hangzott el a jogszabályváltozásokról, a veszélyhelyzet-kezelést érintő szervezeti és strukturális átalakításokról, valamint az ausztriai kutatóreaktorban végrehajtandó biztonságnövelő intézkedésekről.

Az osztrák delegáció vezetője záróbeszédében nagyra értékelte, hogy a kétnapos találkozó programja precíz, strukturált és rendkívül sűrű volt, minden őket érdeklő kérdést felölelt. Végezetül megköszönte a magyar delegáció nyitottságát.Facebook megosztás