ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Az OAH felülvizsgálta a Fukushima tanulságait feldolgozó Nemzeti Akciótervet

2019.12.18

2011-ben, a fukushimai baleset nyomán, Magyarországon is sor került a Paksi Atomerőmű biztonsági felülvizsgálatára, az ún. stressz-tesztre. Az eredmények alapján meghatározott biztonságnövelő intézkedések, egységes keretben, a Nemzeti Akciótervben jelentek meg, melyet az OAH a honlapján nyilvánosságra hoztott. Az OAH az akciótervet évente felülvizsgálta és közzétette. A teljesítés határidejéhez közeledve az EU elvárásainak is megfelelve az OAH 2018 végén ismét elvégezte a terv felülvizsgálatát.


A vizsgálat alapján az elhatározott, a Paksi Atomerőművet érintő 46 feladatból 40 feladat teljesítését az OAH elfogadta és lezárta, további 6 feladat esetében késés mutatkozott. Ezen feladatok késéséről az OAH biztonsági értékelést készíttetett a Paksi Atomerőmű üzemeltetőjével, amelyben a késések miatti többletkockázatot elemezték. Az elemzések alapján a többletkockázat viselhető mértékű, így a feladatokat átütemezték.

Összességében elmondható, hogy a fukushimai tapasztalatok felhasználásával növekedtek a Paksi Atomerőmű biztonsági tartalékai és felkészült a nagyon kis valószínűségű extrém helyzetek kezelésére is.

A felülvizsgált akcióterv innen tölthető le.Facebook megosztás