ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Az OAH munkatársa is részt vett az Európai Unió APEX Europa nemzetközi nukleáris védettségi gyakorlatán

2016.12.01

Az Európai Bizottság 2016. november 23-án Karlsruhéban, az Európai Unió Joint Research Centre telephelyén első alkalommal rendezte meg az APEX Europa elnevezésű, a nukleáris és más radioaktív anyagok védettségével kapcsolatos magas szintű gyakorlatát. A magyar küldöttségbe az Országos Atomenergia Hivatal is delegált szakértőt.


A gyakorlatra az EU valamennyi tagállama meghívást kapott, amelyek közül összesen 26 ország képviseltette magát. Hazánk egy négyfős delegációt küldött: a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság két munkatársát, a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontjának tudományos munkatársát, illetve az OAH szakértőjét.

A delegációk négy szcenárióban, irányított kérdéseken keresztül mutatták be az egyes nemzetek radiológiai felderítő egységeit és eljárásait, a szabályozó jogszabályi hátteret és a jó gyakorlataikat.

A résztvevők kiemelték: a legtöbb országban a forgatókönyv szerinti események kezelésére megvannak az eljárásrendek, azonban az egyes érintett szervezetek gördülékeny együttműködésén szinte mindenhol lehet még fejleszteni. Hangsúlyozták továbbá a szervezetek hatékony együttműködését biztosító eljárásrendek kidolgozásának, a képzések és a gyakorlatok szervezésének fontosságát. Az országos szervek együttműködésének fontosságán túl a megbeszélés megerősítette a tagországok közötti még intenzívebb kommunikáció szükségességét is. A szervezők és a résztvevők egyöntetű véleménye volt, hogy a gyakorlatot jövőre is érdemes megszervezni és lehetőség szerint a meghívottak körét kibővíteni az EU tagországok közvetlen szomszédjaival.Facebook megosztás