ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Idén is fontos döntések születtek a NAÜ 63. közgyűlésén

2019.10.01
NAÜ 63. közgyűlés NAÜ 63. közgyűlés

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 63. közgyűlésén a tagállamok elfogadták azokat a kulcsfontosságú határozatokat, amelyek az elkövetkezendő években tovább erősíthetik a NAÜ nukleáris tudomány és technológia, a nukleáris biztonság és a védettség, valamint a biztosítékok terén végzett tevékenységét. A közgyűlés ismét lehetőséget biztosított arra, hogy az Országos Atomenergia Hivatal számos felsővezetői szintű kétoldalú találkozót tartson azon hatóságok képviselőivel, amelyekkel kétoldalú nemzetközi szerződés, illetve szakmai megállapodás van hatályban. 2019. szeptember 23-án alakuló ülést tartott a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Kormányzó Tanácsa is, amelyen tagként történő megválasztása után hazánk is részt vett.


A NAÜ 2019. szeptember 16-20. között megtartott 63. közgyűlés plenáris ülésén és a közel hetven kísérő rendezvényén 152 részes állam, nemzetközi szervezetek, valamint a nem kormányzati szervezetek képviseletében mintegy kétezerötszázan vettek részt. A közgyűlésen 45 államnak, illetve szervezetnek volt lehetősége kiállító standdal megjelenni, továbbá a közgyűlés során 90 tematikus kísérő rendezvényre került sor. Ezek közül kiemelkedett a kétnapos Tudományos Fórum, amelynek témaköre a sugárterápia és nukleáris medicina szerepe a daganatos megbetegedések elleni küzdelem terén volt.

A magyar delegációt Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter vezette.. A közgyűlésen tartott felszólalásában azokról a nukleáris területhez kapcsolódó legfontosabb eseményekről számolt be, amelyek az elmúlt évben történtek hazánkban.

Kormányközi egyezmények alapján, valamint az OAH által kötött szakmai megállapodások keretében szokásos éves találkozóra került sor a marokkói, lengyel, bolgár, szerb, ukrán, román, belorusz, török, finn, orosz és horvát nukleáris hatóságok vezetőivel. A megbeszéléseken az elmúlt év értékelése, valamint a jövő évi együttműködések iránya szerepelt fő témaként.

Magyar-szlovén-szlovák-cseh négyoldalú találkozót is tartottak a nukleáris hatóságok, ahol elsősorban azokat a szakmai kérdéseket vitatták meg a résztvevők, amelyeknél közös álláspont kialakítására lehet szükség a nemzetközi szervezetek felé.

Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója kétoldalú megbeszélést folytatott az argentin és az egyiptomi nukleáris hatóságokkal. Emellett részt vett továbbá az OECD Nukleáris Energia Ügynöksége ún. Nemzetközi Tervértékelési Programja (MDEP) Politikai Irányító Csoportjának ülésén, aminek legfontosabb témája azMDEP jövőbeni szerepe és stratégiája volt.

A közgyűlésen külön delegációval vett részt és megbeszéléseket folytatott Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium részéről Kádár Andrea Beatrix, energiaügyért felelős helyettes államtitkár.

A NAÜ műszaki együttműködési programja keretén belül megbeszélést tartottakegyüttműködési program európai régiójának munkatársaival, ahol a szakértők áttekintették Magyarország szerepvállalásáta 2020-21. évekre kidolgozott regionális és nemzeti projektek keretében.

A közgyűlés lezárulta után, 2019. szeptember 23-án alakuló ülést tartott a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) Kormányzó Tanácsa (KT), amelyen tagként történő megválasztása után hazánk is részt vett.

A KT elnöke bemutatkozó beszédében kiemelte, hogy a testület számára az elkövetkező időszak legfontosabb feladata a megfelelő személy megválasztása lesz a júliusban megüresedett főigazgatói posztra.Facebook megosztás