ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Nemzetközi nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat: hatékonyan támogatta az OAH az Európai Bizottság döntéseit

2015.10.16

2015. október 13-14-én nemzetközi nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlaton vett részt az Országos Atomenergia Hivatal. A harminc ország bevonásával zajló kétnapos megmérettetés lehetőséget biztosított a különböző informatikai támogató és kommunikációs rendszerek (WebECURIE, EURDEP, netes audiokonferencia) használatára, tesztelésére, valamint az OAH Baleset-elhárítási Szervezete működésének gyakorlására. Az OAH-nak kiemelt feladata volt, hogy a gyakorlat során elemzésekkel, értékelésekkel és döntési javaslatokkal támogassa az Európai Bizottság munkáját.


A forgatókönyv szerint a romániai Cernavoda Atomerőműben bekövetkező súlyosbaleseti folyamatok nukleáris veszélyhelyzet kialakulásához vezettek. Az OAH munkatársai a nemzetközi kommunikációhoz kapcsolódóan tesztelték a WebECURIE-rendszer legújabb verzióját, az Európai Bizottság veszélyhelyzet-elhárítási szervei közötti kommunikációs csatornákat, különös tekintettel az újonnan létrehozott Bizottsági Baleset-elhárítási Központra. A bizottság által kiadott sajtóközlemények tartalmi és stilisztikai javítása is az OAH feladata volt. Hazai részről két műszakban harmincegy szakember vett részt a gyakorlaton.

A gyakorlatot követően értékelés készül a nemzetközi és a hazai rendszerek működéséről, a tapasztalatok és észrevételek alapján pedig javító intézkedésekre vonatkozó javaslatokat kell kidolgozni és meghatározott időn belül végrehajtani.

Az Országos Atomenergia Hivatal a RESPEC-szerződés keretében 2007 óta támogatja az Európai Bizottság munkáját, az ezzel kapcsolatos korábbi hírünket itt érheti el.Facebook megosztás