ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Magyarország felkészült a nukleáris és radiológiai veszélyhelyzetekre

2016.06.28

2016. június 24-én került sor arra a sajtótájékoztatóra, amelynek témája a teljes magyar nukleárisbaleset-elhárítási rendszert felülvizsgáló kéthetes EPREV-misszió eredményeinek bemutatása volt. A missziót vezető Chris Dijkens kiemelte: Magyarország felkészült a nukleáris és radiológiai veszélyhelyzetek kezelésére.


A sajtótájékoztatót az EPREV-misszió előkészítését, valamint lebonyolítását felügyelő Horváth Kristóf, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese nyitotta meg.

Chris Dijkens misszióvezető elmondta, hogy a megállapítások nem kötelező érvényűek, elsősorban segítő szándékúak. Azt vizsgálták, hogy a Magyarországon kialakított rendszer mennyiben felel meg a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szabályozó dokumentumainak. Kiemelte, hogy hazánk kiválóan előkészítette a missziót, a magyar hatóságok végig együttműködők és nyitottak voltak. Magyarország felkészült a nukleáris és radiológiai veszélyhelyzetek kezelésére, valamint élen jár a NAÜ új, 2015 végén megjelent iránymutatásainak átvételében. Összesen kilenc ajánlást, tizenegy javaslatot fogalmaztak meg, valamint nyolc jógyakorlatot azonosítottak a külföldi szakemberek. Ez kiegyensúlyozott aránynak számít, azonban önmagában nem rangsorol, nem minősíti a magyar rendszert. A teljes folyamatot áttekintve a misszióvezető hangsúlyozta, hogy a misszió előkészítése, lebonyolítása, valamint annak nyomon követése mind a fogadó állam, mind az EPREV-misszió tagjai számára kölcsönös tanulást is jelent egyben.

Juan Carlos Lentijo, a NAÜ főigazgató-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a misszió még nincs lezárva, 2-3 éven belül követő misszióra kerül sor, amelynek során a mostani felülvizsgálatról készített jelentés hasznosulását, az elért eredményeket tekintik majd át. Elismerően nyilatkozott hazánk és a nemzetközi szervezet kiváló együttműködéséről, valamint megköszönte a magyar félnek, hogy minden szükséges feltételt biztosított a delegáció munkájához.  

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága továbbra is a baleset-megelőzés, a felkészülés, a balesetkezelés, illetve helyreállítás szolgálatában áll – fogalmazott Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a szervezet főigazgató-helyettese. Hozzátette: úgy látja, hogy a NAÜ iránymutatásainak megfelelt a BM OKF szervezetrendszere, de céljuk ennek továbbfejlesztése a misszió által megfogalmazott javaslatok és ajánlások mentén. A jógyakorlatok közül kiemelte a katasztrófavédelmi mobil labor egységek mind a húsz megyére kiterjedő működését, valamint a lakosság kitelepítési tervrendszerét.

Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója örömét fejezte ki, hogy a misszió számos jógyakorlatot állapított meg, közöttük az OAH által vezetett Felsőszintű Munkacsoport működését. Az OAH elkötelezett, hogy a munkacsoport a jövőben is magas színvonalon lássa el a munkáját.

Kiemelt feladatot jelent majd annak az útmutatónak a kiegészítése, amellyel a kisebb engedélyeseket támogatjuk, megkönnyítve a baleset-elhárítási intézkedési terveik elkészítését – mondta Fichtinger Gyula.

A főigazgató hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is nyitott a nemzetközi missziók fogadására és a folyamatos fejlődésre. Hazánk akciótervet készít a jelentésben szereplő javaslatok és ajánlások alapján, valamint felkészül a követő misszióra.

A NAÜ sajtóközleményét itt érheti el, az EPREV-misszió előkészítéséről szóló korábbi híreinket itt, itt, valamint itt találhatja.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség EPREV-misszióra vonatkozó leírását itt érheti el (angol nyelven).Facebook megosztás