ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Nemzetközi Sugárvédelmi konferencia Magyarországon

2022.06.15
IRPA konferencia IRPA konferencia

Európa legnagyobb sugárvédelmi témájú konferenciáját tartották május 30. és június 3. között a Budapest Kongresszusi Központban, „6th European Congress on Radiation Protection – Radiation Protection for Everyone” címmel.


A rendezvény megnyitóján beszédet mondott többek között Petrányi János a konferencia elnöke, Bernard LeGuen az IRPA (International Radiation Protection Association) elnöke, Miroslav Pinak, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Sugárvédelmi és monitoring osztályának vezetõje, Werner Rühm, a Nemzetközi Sugárvédelmi Bizottság (International Commission on Radiological Protection) elnöke, Franz Josef Maringer, az osztrák sugárvédelmi társaság elnöke, Pesznyák Csilla, a magyar sugárvédelmi társaság (ELFT Sugárvédelmi Szakosztály) elnöke mellett Kádár Andrea Beatrix, az Országos Atomenergia Hivatal elnöke is. A felszólalások közös eleme volt a sugárvédelem fontosságára való figyelemfelhívás, valamint annak hangsúlyozása, hogy mennyire fontos az a lehetõség, amelyet a konferencia biztosít a különbözõ szakterületeken dolgozó sugárvédelmi szakemberek tapasztalatcseréjére. A sugárvédelemhez kapcsolódó újdonságok megosztása egyaránt fontos a sugárterápiával, nukleáris medicinával, atomerõmûvek és radioaktívhulladék-tárolók üzemeltetésével, építésével vagy éppen ûrdozimetriával foglalkozó szakemberek számára.

A négyévente megrendezésre kerülõ európai IRPA kongresszuson közel négyszázötven kutató osztotta meg legújabb eredményeit 14 különbözõ témában. A tradicionális sugárvédelmi elõadások mellett a konferencia külön szekcióban foglalkozott az oktatással és képzéssel, a radioaktív hulladékok kezelésével, a sugárvédelemhez kapcsolódó etikai kérdésekkel, valamint a nem ionizáló sugárzások – például az 5G hálózatok – kockázatával, egészségi hatásaival. Az Országos Atomenergia Hivatal a rendezvény sikeres lebonyolításában is nagy szerepet vállalt, többek között Rétfalvi Eszter hatósági igazgató és Katona Tünde tartottak elõadást a magyar sugárvédelmi hatósági rendszerrõl, Stefánka Zsolt fõosztályvezetõ pedig szekcióelnöki feladatot látott el. Katona Tünde az ELFT Sugárvédelmi Szakosztálya vezetõségi tagjaként a szervezési feladatokban is részt vállalt, így a tudományos bizottság munkájában, és a fiatal kutatók versenyének értékelésében. Az ötnapos rendezvényen szóbeli és poszter elõadások, kerekasztalbeszélgetés, szakmai kirándulások, az ipari partnerek kiállításai és számos kísérõrendezvény színesítette a programot.Facebook megosztás