ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Konferencia Párizsban a radiológiai kockázatok kommunikációjáról

2019.10.02
Forrás: OECD/Michael Dean Forrás: OECD/Michael Dean

Az OECD Nukleáris Energia Ügynökség (NEA) szervezésében 2019. szeptember 24-26. között Párizsban tartották az érdekelt felek bevonásához, illetve a radiológiai kockázatok kommunikációjához kapcsolódó konferenciát. A nyitónapon Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a P2-es projektről adott áttekintést a résztvevőknek. A rendezvényen az Országos Atomenergia Hivatal tájékoztatási felelőse is részt vett.


A nemzetközi tendenciák szerint egyre fontosabb, hogy a nukleáris hatóságok közvetlen, folyamatos, interaktív és testre szabott kommunikációt folytassanak az „érdekelt felekkel” (lakossággal, civil szervezetekkel, érintettekkel, szakmai szervezetekkel, médiával, stb.), amelyben egyre nagyobb hangsúlyt kap a közösségi médiahasználat is. Mindez nagy kihívást jelent a hatóságok számára: a megfelelő szervezeti kultúra kialakítása mellett komoly tervezési és elemzési tevékenységet, valamint jelentős emberi és anyagi erőforrást igényel, illetve szükséges hozzá a nukleáris szakemberek kommunikációs képességeinek fejlesztése is.

A rendezvényen számos esettanulmányt dolgoztak fel a szakemberek, elemezve a kihívásokat és a jógyakorlatokat. Az OAH tájékoztatási felelőse két tanulmányhoz kapcsolódóan kerekasztal beszélgetést vezetett: az egyik az Amerikai Egyesült Államok nukleáris hatósága (US NRC) üzemidő-hosszabbítási eljárásának lakossági tájékoztatási aspektusairól szólt, a másik azt a németországi tájékoztatási munkát mutatta be, amellyel megkezdték kiégett nukleárisüzemanyag-kazetták végleges tárolója helyszínének kiválasztását.Facebook megosztás