ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Fizikai védelmi gyakorlatokra készül fel a Paksi Atomerőmű

2023.08.24
Force on force gyakorlat Force on force gyakorlat

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. a 2023. augusztus 28-i héten felkészítést tart a telephely fegyveres őrzésében részt vevő állományoknak. A felkészülés a megszokottól eltérő hang- és fényhatásokkal, illetve füsttel járhat.


A hazai nukleáris védettség és az erőmű fizikai védelme szempontjából mérföldkőnek tekinthető a valós szimuláción alapuló, úgynevezett Force-on-Force (azaz kijelölt kötelék egy kijelölt másik kötelék elleni) rendszer alkalmazása, amelynek során, az egyes szervezetek eljárásrendjei és kommunikációja mellett, a találatjelző rendszerek segítségével a végrehajtó állomány egyéni teljesítménye is vizsgálható.

A jó nemzetközi gyakorlatok és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértői felülvizsgálati missziójának javaslata alapján hazánk már korábban megkezdte a felkészülést az ilyen komplex, speciális eszközöket és végrehajtási rendszabályokat igénylő gyakorlatokra, amelynek keretében az OAH és az érintett állami szervek munkacsoporti ülésen vesznek részt, ahol konzultációs jelleggel segítik az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. felkészülését.

A felkészülési hét során az állomány, a Magyar Honvédség szakértőinek közreműködésével, megismerheti a találatjelző rendszer használatát és annak felszerelésükhöz, fegyverzetükhöz integrálását. A sikeres felkészülést követően az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. még az idén megtartja az első éles gyakorlatot, ahol az OAH és az érintett többi hatóság megfigyeli és értékeli a helyszínen gyakorlatozó állomány teljesítményét.

Az esemény nem sajtónyilvános.Facebook megosztás