ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Konstruktív, nukleáris iparágat segítő jogászokra van szükség

2014.11.24

A Széchenyi István Egyetem szervezésében „A nukleáris energia hasznosításának lehetőségei és távlatai” címmel sikeresen megtartották azt a győri szimpóziumot, amelynek apropója a jövőre induló nukleáris szakjogász képzés volt. Az új képzésre vonatkozó hazai kezdeményezés európai szinten is egyedülálló lehet.


A rendezvényt Fazekas Judit, az egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának dékánja nyitotta meg. Bevezetőjében elmondta, hogy várhatóan jövő év szeptemberétől indul a szakjogászképzés. Kérdésre válaszolva kiemelte: nagyon kevés a képzett szakember ezen a területen, ugyanakkor az igény egész Közép-Európában nagyon nagy képzett, specializált jogászokra.  

Lamm Vanda akadémikus, egyetemi tanár előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy a nukleáris terület szabályozásával több jogág is foglalkozik, s jellemző, hogy ezen a területen a „puha jogi normák” (útmutatók, ajánlások, iránymutatások) jelentősége nagyobb, mint más iparágakban. A terület különlegessége, hogy a békés célú alkalmazásra vonatkozó szabályok kialakításakor gondolni kell a rossz szándékú felhasználás megakadályozására, megelőzésére is. A balesetek, katasztrófák lendületet adtak a jogterület fejlődésének, rávilágítva a meglévő szabályok hiányosságaira és a nem szabályozott területekre. Lamm Vanda hangsúlyozta: a nukleáris energia felfedezésével az emberiség kétarcú eszköz birtokába jutott, amellyel nem csak szörnyű pusztítások okozhatók, de megoldható a világ egyre növekvő energiaszükségletével kapcsolatos gondok jelentős része is. Ez a kettős jelleg a nukleáris területet érintő számos normában kimutatható, de a nemzetközi szervezetek tevékenységében is jelentkezik. A nukleáris területen a nemzetközi szabályozás fejlődése igen jelentős, gyakran megelőzi a belső jogit, ami nagyfokú szakszerűséget biztosít.

Horváth Kristóf, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese előadásában bemutatta az atomenergia hazai alkalmazását: áttekintést adott a magyarországi nukleáris létesítményekről, a sugárforrásokról, azok alkalmazóiról, a kutatóbázisról és a háttérintézményekről, valamint a hazai és nemzetközi szabályozás alapelveiről. Horváth Kristóf kiemelte: jogalkotói és hatósági szinten is szükség van konstruktív, nukleáris iparágat segítő, a szabályozás sajátosságait ismerő jogászokra.Facebook megosztás