ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Információ a március elején Helsinkiben mért lokális Cézium-137 szennyeződésről

2016.03.09

A finn nukleáris és sugárbiztonsági hatóság (STUK) honlapján, illetve a hazai és nemzetközi sajtóban hír jelent meg arról, hogy Helsinkiben, a STUK egyik mérőállomásán március 3-án és 4-én megnövekedett Cs-137 értéket mértek. A mért érték 4 mBq/m3. Bár ez az érték a normál érték közel ezerszerese, mégis csak egy milliomoda annak a határértéknek, amely szükségessé tett volna hatósági beavatkozást a lakosság védelme érdekében.


A detektált mennyiség semmiféle kockázatot nem jelent a lakosságra és a környezetre. A sugárzás – a március 8-i közlemény szerint – újra a normál szintű: http://www.stuk.fi/web/en/-/stuk-no-abnormal-detection-of-cesium-elsewhere-in-finland-the-concentration-in-helsinki-has-normalised


Az Országos Atomenergia Hivatal értékelte a hazai és a környező országok (pl. Szlovénia, Szlovákia, Horvátország, Ausztria) mérőállomásainak adatait, amelyek alapján megállapítható, hogy Magyarországon nem volt tapasztalható megnövekedett sugárzási érték. Európában – a Helsinkiben található mérőállomás kivételével – máshol sem mértek megnövekedett sugárzási szintet.


A STUK twitter-üzenetben (https://twitter.com/STUK_FI) közzétette, hogy a Cs-137 szennyezés a STUK épületének garázsszintjén tárolt használt sugárforrásokból származik és a helyiség szellőzőkéményén keresztül jutott ki az épület tetejére, amit az ott levő mérőállomás detektált. A szennyezést és a forrását lokalizálták, lakosságra és a környezetre nem jelent veszélyt.


A sugárzási helyzettel, illetve az eseménnyel kapcsolatos információk elérhetők.

A Paksi Atomerőmű környezetében levő mérőállomások adatai: http://www.oah.hu/web/v3/OAHPortal.nsf/web?OpenAgent&article=paksnpp


A magyarországi mérőállomások mérési eredményei:
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=monitor_nbiek_terkep

A finnországi mérőállomások mérési eredményei: http://www.stuk.fi/web/en/topics/environmental-radiation/radiation-today


A STUK által kiadott sajtótájékoztatók:
http://www.stuk.fi/web/en/whats-new/press-releases-and-webnewsFacebook megosztás