ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Fizikai védelem témakörében tartott nemzetközi képzést a NAÜ

2014.12.17

Az Országos Atomenergia Hivatal és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szervezésében 2014. december 1-10. között az OAH-ban került sor az idei utolsó, nemzetközi szintű nukleáris védettségi tanfolyamra. Az új nukleáris programmal rendelkező országok szakértői a fizikai védelmi rendszer tervezésének és kiépítésének teljes folyamatát megismerték.


A hat országból érkező résztvevők előadásokat hallgathattak meg többek között a szükséges jogszabályi háttérről, a fenyegetettség meghatározásáról, a nukleáris védettségi kultúráról, a fizikai védelmi rendszerek értékelési módszereiről, valamint a szállítás során alkalmazott fizikai védelemről.

A nukleáris védettség hazai rendszere nemzetközi szinten is kiemelkedő – a magyarországi helyzetet Horváth Kristóf főigazgató-helyettes, valamint Vincze Árpád főosztályvezető mutatta be.

Az előadásokhoz gyakorlati foglalkozások kapcsolódtak, ahol a résztvevők kisebb csoportokban vitatták meg az elméleti ismeretek megvalósíthatóságát. A szakmai program keretében a résztvevők ellátogattak a Paksi Atomerőműbe, ahol a létesítmény fizikai védelmi eszközeivel (például a beléptető rendszerrel, kamerákkal, detektorokkal) ismerkedhettek meg.Facebook megosztás