ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Nukleáris biztosítéki támogatóprogram koordinátori ülés Bécsben

2016.03.22

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség biztosítéki rendszeréhez támogatást nyújtó országok számára kétévente tartanak koordinátori ülést, amelynek célja, hogy a NAÜ bemutassa a rendszer hatékony fenntartását és megerősítését célzó hosszú távú, illetve a kétéves stratégiai tervének irányait, megjelölve azokat a fejlesztendő területeket, amelyeknél számít a tagországok szakértői hozzájárulására, mérési módszerek, berendezések kifejlesztésére, képzési és anyagi lehetőségek felajánlására.


A 2016. március 8-11. között tartott ülést Tero Varjoranta, a NAÜ biztosítékokért felelős főigazgató-helyettese nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta, hogy a tagországok támogatóprogramja elengedhetetlen a biztosítéki rendszer területén szükséges fejlesztésekhez, mert ezeket a NAÜ saját erőforrásból nem képes elvégezni.

Az ülésen a magyar támogatóprogramért felelős Országos Atomenergia Hivatalt Vincze Árpád főosztályvezető és Stefánka Zsolt osztályvezető, a programban kiemelkedő szerepet játszó MTA Energiatudományi Kutatóközpontot (MTA EK) Kovács-Széles Éva és Kovács András képviselte.

A tagországok támogatóprogramjainak részletes bemutatására E-poszter előadás keretében került sor. A magyar támogatóprogram koordinátora, Vincze Árpád részleteiben ismertette a hazai program három fő területét:

·        készüléktesztelési lehetőség biztosítása valós létesítményi körülmények között,
·        képzési kapacitás és helyszínek felajánlása a NAÜ ellenőrképzési programjához,
·        készülék- és módszerfejlesztési tevékenység a biztosítéki ellenőrzések támogatásához.

Az előadások közül érdemes kiemelni a „Future Training Trends and Needs” témakörbe tartozókat– ezekben röviden összefoglalták a NAÜ biztosítéki rendszerét támogató legfontosabb képzési programokat, melyekben Magyarország is aktívan szerepet vállal. Az „Equipment Software: Sustainability and Plans for Future Services” terület bemutatása során megemlítésre került a hazai támogató program keretében az MTA EK által kifejlesztett neutron koincidenciás számláló (PTR) készülék is (bővebben itt és itt érhet el információkat).Facebook megosztás