ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Mindenki folyamatosan elérheti az aktuális sugárzási adatokat

2014.12.04

Magyarországon a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF), a Magyar Honvédség, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., az Országos Meteorológiai Szolgálat, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. üzemeltetésében mintegy 150 radiológiai mérőállomás ellenőrzi folyamatosan az ország sugárzási helyzetét, kíséri figyelemmel annak változásait.A hat szervezet által működtetett Országos Sugárfigyelő, Jelző és Ellenőrző Rendszer (OSJER) az olyan sugárzások esetleges jelenlétét, erősségét méri, amit egyetlen szervünkkel sem tudunk érzékelni úgy, mint a fénysugarakat vagy a hősugarakat. A hazai radiológiai adatok folyamatosan hozzáférhetőek a az BM OKF  honlapján (http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=monitor_nbiek_index) A magyarországi adatok az európai uniós együttműködésben az Európai Radiológiai Adatcsere Platform (EURDEP) honlapon (https://eurdep.jrc.ec.europa.eu/) is publikálásra kerülnek, más európai országok adataival együtt.

Fontos kiemelni, hogy a természetes háttérsugárzás mértéke Magyarországon 60-160 nSv/óra (nanoszívert per óra, a mikro-Sv/óra ezredrésze) körül ingadozik. Ez az érték függ a mérési hely magasságtól, a talaj típusától, vagy éppen az időjárástól.

A hazai mérések során a radiológiai távmérőállomások adatai a BM OKF Főügyeletére és a Nukleáris Baleseti Információs és Értékelő Központjába kerülnek továbbításra, ahol folyamatosan elemzik, értékelik azokat.

Amennyiben a háttérsugárzás egy mérőállomáson meghaladja a 250 nSv/óra figyelmeztető szintet, az állomás erről automatikusan jelzést küld a 24 órás ügyeleti szolgálatban működő központba. Ilyen esetben a Katasztrófavédelem helyszínre irányított felderítő csoportja végez újabb méréseket, és állapítja meg a tényleges sugárzási helyzetet.Facebook megosztás