ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Reagálás a bodai kutatásokkal kapcsolatban megjelent téves információkra

2019.12.20
Reagálás Reagálás

Az elmúlt időszakban számos esetben jelent meg téves információ a nagy aktivitású hulladékok végső elhelyezésére vonatkozó, Boda térségében végzett kutatásokkal kapcsolatban.

Egyfelől tényleges felszíni kutatások valóban csak ebben a térségben folynak, azonban a tevékenységek megkezdése előtt két alkalommal folytattak le, először a Nyugat-Mecsek területeire, majd az egész országra vonatkozó szűrési programot a szakemberek, amely geológiai, környezetvédelmi és társadalmi szempontokat is figyelembe véve rangsorolta a lehetséges helyszíneket. Mindkét esetben a bodai térség tűnt a szakmai szempontok alapján a legalkalmasabbnak.

Másrészről egyelőre nem született döntés a nagy aktivitású radioaktív hulladékok végleges elhelyezésére szolgáló mélygeológiai tároló létesítéséről. Az Országos Atomenergia Hivatal – a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. kérelméhez kapcsolódó eljárásban – kizárólag a bodai térségre vonatkozó telephelykutatási keretprogramot fogadta el. A tároló létesítésére vonatkozó engedélyezési eljárás a kutatási fázisok sikeres befejezése esetén is még több évtizedes távolságra van, mivel most még nem tudható biztosan, hogy a Bodai Agyagkő Formáció valóban alkalmas-e a tárolólétesítmény befogadására.


A nyitottság és átláthatóság követelményeinek, valamint a jogszabályoknak megfelelően az OAH közmeghallgatást tartott az említett telephelykutatási keretprogram engedélye kapcsán is, ahol részletesen tájékoztatta a megjelent lakosságot, a civilszervezeteket, valamint a politikusokat.

A jogszabályok alapján a nagy aktivitású hulladékok végleges elhelyezését biztosító mélységi geológiai tároló nukleáris biztonsággal összefüggő engedélyezési lépései a következők:

-        A már kiadott telephelykutatási keretprogram engedély azt tartalmazza, hogy milyen részletes vizsgálatoknak kell alávetni a területet (Bodai Agyagkő Formáció).

-        A keretprogram megvalósítását célzó minden kutatási fázishoz az OAH telephelykutatási engedélye szükséges. Az eljárások mindegyikéhez közmeghallgatás is kapcsolódik majd.

-        A telephelykutatási fázisokból álló keretprogram sikeres végrehajtása után, de még a következő engedélyezési lépést – a telepítésről szóló hatósági döntést – megelőzően (a jelenlegi ütemezés szerint 2032-ben) szükséges az Országgyűlés előzetes elvi hozzájárulása a további előkészítő tevékenységek megkezdéséhez.

-        A telepítési engedély birtokában egy felszín alatti kutatólaboratóriumot kell üzemeltetni (a jelenlegi ütemezés szerint a 2050-es évekig) a részletesebb vizsgálatok elvégzéséhez.

-        Az alkalmasságot igazoló kutatási eredmények, az Országgyűlés előzetes elvi hozzájárulása, valamint a felszín alatti kutatólaboratórium által szolgáltatott megfelelő eredmények alapján kezdődhet csak el a létesítésre vonatkozó engedélyezési eljárás, a 2050-es években.

Az OAH az engedélyezési eljárásaiban a nukleáris biztonsági követelmények teljesülését felügyeli.

A radioaktív hulladékok elhelyezésére vonatkozóan – összhangban az európai uniós szabályozással – az Országgyűlés által elfogadott „A kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék kezelésének nemzeti politikája” az irányadó. A nemzeti politikát és az ezen alapuló nemzeti programot rendszeresen felül kell vizsgálni. A felülvizsgálatok egyik célja, hogy a mindenkori magyar gyakorlat kövesse a technológiai fejlődést és a radioaktívhulladék-kezeléssel kapcsolatos nemzetközi tapasztalatok tanulságait (a jelenlegi ismeretek szerint a nagy aktivitású hulladékok végső elhelyezésére a legbiztonságosabb és legmodernebb megoldást a mélygeológiai tároló jelenti). A közmeghallgatásra készített lakossági összefoglalókat itt érheti el, a közmeghallgatásról szóló beszámoló hírünket itt olvashatja.Facebook megosztás