ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

A CTBTO szakértőinek gyakorlata Magyarországon

2019.09.23
terepgyakorlat terepgyakorlat

Az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezetének (CTBTO) Helyszíni Ellenőrzési Igazgatósága az Országos Atomenergia Hivatal és a Geolog Kft. közreműködésével 2019. szeptember 11-20. között terepgyakorlatot tartott Bánk mellett egy üzemen kívüli bánya körzetében


A terepgyakorlat célja az Átfogó Atomcsend Szerződésben (CTBT) felsorolt egyes technikai eszközök és elemző szoftverek értékelése volt. A terepi tesztet úgy tervezték meg, hogy a helyszíni műveletek és az ott kapott adatok feldolgozása során a szakértők fel tudják mérni, hogy a vizsgálandó berendezés és a szoftverek megfelelnek-e a követelményeknek. Ezen kívül a helyszíni teszt során szerzett ismeretek felhasználásával a szakértők áttekintik az alkalmazott technológiákkal kapcsolatos műveletek koncepcióját, értékelik a műszaki eszközök állapotát és használhatóságát a megfigyelhető elemek felderítése során, és azonosítják a lehetséges hiányosságokat, illetve a további fejlesztési igényeket.
A több mint tíz országból érkezett, geológus és szeizmológus szakemberekből álló csapat rezonancia-szeizmometriai, aktív szeizmikus és a talaj elektromos vezetőképességével kapcsolatos méréseket végzett.

A terepgyakorlat eredményességéhez és sikeréhez több tényező is hozzájárult, többek között a rendkívül jó, száraz időjárás, valamint magyar részről a professzionális támogatás.
A begyűjtött adatok kiértékelése az elkövetkezendő hetekben történik meg. A gyakorlat végső értékelését az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezetének ellenőrzési kérdések vizsgálatával foglalkozó munkacsoportjának áprilisi plenáris ülésén fogják ismertetni.Facebook megosztás