ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Esemény az Izotóp Intézet Kft. telephelyén

2022.01.14
Közlemény Közlemény

Egy sugárforrás a védelmét ellátó konténer gyenge védelmű részébe került, ami miatt megemelkedett a sugárzási szint. A szükséges védelmi intézkedéseket megtették, a személyi dózismérők nem mértek a megengedett dóziskorláton felüli sugárterhelést, a lakosság és a környezet nem volt veszélyben.


Az Izotóp Intézet Kft. telephelyén 2022. január 10-én hat darab, egyenként kb. 74 TBq aktivitású Co-60 zárt sugárforrást tartalmazó szállítókonténerrel végeztek munkát az épületen belül, ellenőrzött területen, miközben az egyik sugárforrás a konténer ejtőcsövébe jutva a konténer gyenge védelmű részébe került.

A sugárforrás nem sérült meg, azonban a konténeren belül rossz pozícióba került, ami a sugárzás megemelkedését okozta. A telepített sugárvédelmi rendszer és a dolgozók által viselt elektronikus személyi dózismérők jeleztek. Az esemény elhárítását rövid időn belül megkezdték: a sugárforrásokat megfelelő sugárvédelmi körülmények között biztonságos tárolóhelyre helyezték. Az esemény során az elektronikus személyi dózismérőkön nem mértek a megengedett dóziskorláton felüli sugárterhelést.

Az esemény az ionizáló sugárzás elleni védelemről és a kapcsolódó engedélyezési, jelentési és ellenőrzési rendszerről szóló 487/2015. (XII. 30.) Korm. rendelet szerint nem számít rendkívüli eseménynek, mindazonáltal az Országos Atomenergia Hivatal azonnal megkezdte a rendelkezésre álló adatok értékelését, figyelembe véve a Nemzetközi Nukleáris és Radiológiai Eseményskála (INES) alapján történő minősítések szempontjait is.

Az esemény során radioaktív anyag környezetbe jutásának a lehetősége nem állt fent, a lakosság és a környezet nem volt veszélyben. Figyelembe véve, hogy az esemény nagy aktivitású sugárforrások kezelése közben történt, az OAH az eseményt, annak biztonsági jelentőségét szem előtt tartva, előzetesen INES 2 szintre minősítette. Az OAH a végleges minősítésről és a kivizsgálás eredményéről a jogszabályoknak megfelelően tájékoztatást ad.Facebook megosztás